İngilizce Öğrenirken Yapılan 5 Büyük Hata ve Çözümleri

İngilizce Öğrenirken Yapılan 5 Büyük Hata ve Çözümleri

İngilizce, günümüzde en yaygın kullanılan dil olarak karşımıza çıkmaktadır. İş dünyası, eğitim, seyahat ve birçok alanda İngilizce dil becerisine sahip olmak büyük önem taşımaktadır. Peki, bu dil öğrenme serüveninde hata yapmamak mümkün mü?

Öğrencilerimden aldığım geri dönüş, gözlemlerim ve diğer öğretmen arkadaşlarımla tartışmalarımız üzerine bu blogu yazdım. Bu blog yazısında, İngilizce öğrenirken yapılan en büyük 5 hatayı ve bu hataları nasıl düzeltebileceğinizi inceleyeceğiz.

Elbette, herkesin İngilizce öğrenme süreci farklıdır. Kimileri erken yaşta başlar, kimileri için İngilizce aileden gelen bir mirastır; kimileri ise iş hayatında İngilizce ile tanışır. Lütfen İngilizce öğrenmenin kişisel bir serüven olduğunu unutmayın.

Peki, İngilizce öğrenirken insanların yaptığı en büyük 5 hata nedir? Ve en önemlisi, bunların çözümleri nelerdir?

1. İngilizce Yeterli Pratik Yapmamak:

Dil öğrenmenin en önemli unsurlarından biri pratiktir. Dilbilgisi kurallarını ezberlemek ve kelime haznenizi geliştirmek tek başına yeterli değildir. Öğrendiklerinizi uygulamaya koymak, dil becerilerinizi geliştirmenin anahtarıdır. Peki, yeterli pratik yapmamayı nasıl aşabilirsiniz? Çünkü çoğu insan işten eve evden işe rutininde İngilizce için hiç zaman ayıramıyor.

Çözüm:

  • Her gün en az 15-30 dakika İngilizce konuşmaya, okumaya ve yazmaya çalışın. Bunun için bir sürü kaynak mevcut. Bu yazımda müzikle veya filmlerle İngilizce öğrenmeden bahsetmiştim.
  • Farklı pratik yöntemleri kullanın: Film ve dizi izleyin, şarkılar dinleyin, kitap ve makaleler okuyun, podcast'lere kulak verin. Her amaca yönelik podcast bulmak için öğrencilerime Spotify veya Amazon Music | Podcast'ı öneriyorum.
  • Kendinize bir dil partneri bulun ve düzenli olarak pratik yapın. Bunun için birçok kafe vb. mevcut. Arkadaşlarınızla sohbet eder gibi, İngilizce öğrenmek isteyen diğer insanlarla sohbet ediyorsunuz.
  • İngilizce konuşulan ortamlara girin ve sohbetlere katılın.
  • İngilizce speaking özel ders alın. Eğitimli bir hoca ile yüz yüze veya onlineyalnızca İngilizce konuşma odaklı dersler ayarlayın. Bunların kısa zamanda çok faydasını göreceksiniz.

2. İngilizce Konuşurken Dilbilgisine Fazla Takılmak:

Dilbilgisi, dilin temelini oluşturur ve önemlidir. Fakat dil öğrenmenin tek odak noktası olmamalıdır. Dilbilgisi kurallarına aşırı takılmak, öğrenme sürecini yavaşlatabilir ve motivasyonu düşürebilir.

Öğrencilerimle konuşma derslerinde genellikle onları İngilizce konuşmaktan çekindirten en büyük etken dilbilgisi hatası yapmaktan korkmak. İngilizce, malesef konuşmadan öğrenilmiyor. Ve hata yapmak, bu sürecin en önemli parçalarından biri.

Peki, İngilizce öğrenirken bu sorun nasıl aşılabilir?

Çözüm:

  • Dilbilgisi kurallarını kademeli olarak öğrenin ve pratik yaparak pekiştirin. Öğrendiğiniz cümlelerin ve kelimelerin, yavaş yavaş dışına çıkın.
  • Hata yapmaktan korkmayın. Hatalar, öğrenmenin bir parçasıdır ve sizi geliştirmeye yardımcı olur. Hataların neden olduğunu ve söylemek istediğiniz şeyin doğrusunun nasıl söylendiğini öğrenin.
  • İletişim kurmaya odaklanın. Dilbilgisi hatalarınız olsa bile, kendinizi ifade etmeye çalışın.

3. İngilizce Öğrenirken Yanlış Çalışma Teknikleri Kullanmak:

Her öğrenci/birey farklıdır ve farklı öğrenme stillerine sahiptir. Kendinize uygun çalışma tekniklerini bulmak, dil öğrenme sürecini kolaylaştıracaktır.

İngilizce öğrenmek bir süreçtir. Kimileri yalnızca dizi veya film izleyerek İngilizce'yi kolayca öğrenirken, başka öğrenciler konuşma yaparak kendilerini geliştirir. Bu süreçte önemli olan, sizin İngilizce'yi nasıl öğrenebildiğinizi fark etmeniz.

En etkili şekilde İngilizce öğrenmek için yapılacak şeylerden biri de kendinizi keşfetmektir.

Peki, yanlış çalışma teknikleri kullanmaya alışmış bir öğrenci, bunun üstesinden nasıl gelebilir? Örneğin, sürekli okuma yaptırılmış bir öğrenci, aslında sadece konuşma ile kendini geliştirebiliyorsa, ne yapılmalıdır?

Çözüm:

  • Farklı çalışma tekniklerini deneyin: Görsel, işitsel ve kinestetik öğrenme stillerine uygun yöntemler kullanın. Bunları bilen bir hoca eşliğinde çalışmanız, sizin doğru İngilizce öğrenmenizde yüzde yüz pozitif bir etki yapacaktır. Eğitimli bir hoca ile yüz yüze veya onlinedersler ayarlayın.
  • Online kaynaklardan ve kurslardan faydalanın. YouTube gibi sınırsız kaynaklardan yararlanın, ancak hangi methodun size daha iyi geldiğini fark etmeye çalışın. Örneğin, video izleyerek daha iyi öğrendiğinizi mi fark ediyorsunuz? Daha fazla video izleyin.
  • Kendinize bir çalışma planı oluşturun ve disiplinli bir şekilde çalışın.
  • Motivasyonunuzu yüksek tutmak için farklı ve eğlenceli yöntemler kullanın.
  • Diğer etrafınızda İngilizce öğrenmeye başlamış veya devam eden insanlar ile konuşun. Onların süreçleri hakkında bilgi edinin.

4. İngilizce Öğrenirken Kelimeleri Ezberlemek:

Kelimeleri ezberlemek yerine, bağlam içerisinde öğrenmek daha kalıcı bir yöntemdir. Kelimelerin anlamlarını ve kullanımlarını örneklerle kavramak, uzun vadede kelime haznenizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Öğrencilerime verdiğim en büyük tavsiyelerden biri, kelime değil de bağlam (context) çalışmalarıdır. Tek tek kelime ezberlemek yerine, bir cümle veya bir bağlam içerisinde çalışmak her zaman daha yararlıdır. Ayrıca İngilizce çalışırken kullanlan bu yöntem, size daha fazla özgüven verir.

Çözüm:

  • Kelimeleri metinler ve örneklerle öğrenin.
  • Kelime kartları ve flashcard uygulamaları kullanın.
  • Kelimeleri farklı cümlelerde kullanarak pratik yapın.
  • Kelime öğrenmeyi oyunlaştırın ve eğlenceli hale getirin.
  • Eğitimli bir hoca ile yüz yüze veya onlineyalnızca İngilizce kelime öğrenmeye odaklı dersler ayarlayın. Bunların kısa zamanda çok faydasını göreceksiniz.

5. İngilizce Öğrenmedeki Motivasyon Eksikliği:

Motivasyon, dil öğrenmenin en önemli unsurlarından biridir. Hedeflerinizi belirlemek ve kendinizi ödüllendirmek, motivasyonunuzu yüksek tutmanıza yardımcı olacaktır.

Motivasyon eksikliğinin birkaç sebebi olabilir. Uzun süre denemiş ve sonuç alamamış olabilirsiniz, sınırlı zaman ve bütçeniz olabilir; doğru eğitim ve öğretim yöntemini keşfetmemiş olabilirsiniz.

Bunlar, benim her hafta karşılaştığım şeyler. Peki, ne yapılabilir?

Çözüm:

  • Kendinize ulaşılabilir hedefler belirleyin. Bir öğretmen ile çalışmak sizin için en iyi yöntem olabilir.
  • İngilizce öğrenen bir topluluğa katılın ve diğer öğrencilerle iletişim kurun.
  • Eğitimli bir hoca ile yüz yüze veya onlineİngilizce özel dersler ayarlayın. Bunların kısa zamanda çok faydasını göreceksiniz.Motivasyonunuzun neden eksik olduğunu bir de bu işi yapan profesyonel biri gözlemlesin.

İngilizce Öğrenme İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Her hafta, 20den fazla soru geliyor böyle. Bu blog'u bu şekilde bitirme kararı aldım ki insanlara genel olarak verdiğim cevaplar sizin İngilizce öğrenmenize de ışık tutsun.

Daha önce de söylediğim gibi, İngilizce öğrenmek bir süreçtir, ve herkesin süreci ayrıdır. Kişisel İngilizce öğrenme planı oluşturmak veya benimle demo İngilizce ders yapmak için lütfen iletişime geçin.

Bu arada, bu blogu bitirdikten sonra öğrencilerimin benimle yaptıkları dersler ve edindikleri başarılar hakkında bu sayfaya göz atmayı unutmayın.

İngilizce öğrenmek için ne kadar zamana ihtiyacım var?

Bu, öğrenme stilinize, çalışma disiplininize ve ayırdığınız zamana bağlıdır. Düzenli ve disiplinli bir şekilde çalışarak 6 ay ile 1 yıl arasında temel İngilizceyi öğrenebilirsiniz.

Hangi İngilizce kursunu seçmeliyim?

Kendinize uygun bir kurs seçmek için öncelikle ihtiyaçlarınızı ve öğrenme stilinizi belirlemeniz önemlidir. Birebir özel dersler, grup dersleri, online kurslar gibi farklı seçenekler mevcuttur.

Ben öğrencilerime İngilizce kurslarından ziyade bire bir dersleri öneriyorum. Bunun sebebi çok basit: öğretmen öğrenci için zaman ayırabilmeli. Benimle yapacağınız İngilizce yüz yüze veya onlinederslerde bununla ilgili hiçbir şüpheniz olmayacaktır.

İngilizce öğrenmenin en kolay yolu nedir?

En kolay yol, size en uygun ve keyifli gelen yöntemi bulmaktır. Pratik yapmak, farklı kaynaklardan faydalanmak ve motivasyonu yüksek tutmak dil öğrenmek için en önemli unsurlardan biridir.